pátek 13. května 2016

15 způsobů užití esenciálních olejů



Esenciální olej má několik úžasných možností využití nejen v péči o tělo a duši, ale také jako pomocník v domácnosti. Silice se získává z části rostlin, z květů, listů, dřeva, bobulí, kořenů apod. Ačkoli jsou oleje přírodní, koncentrace látek je vysoká a je dobré s nimi zacházet opatrně. 


Zdroj: Pixabay.com

                                                    


Mějte na paměti, že:
  • většina esenciálních olejíčků by neměla být používána neředěná přímo na kůži (výjimkou je levandule, heřmánek, tea tree, santalové dřevo). Vždy esenc. olej nařeďte např. s jojobovým či mandlovým olejem. Pokud chcete některý olejíček použít na tělo, zkuste nejdřív kožní test, stačí kápnout 1-2 kapky do misky se lžičkou jojobového či jiného oleje, malým množstvím této směsi potřít zápěstí a vyčkat 24 hodin. Pokud pokožka zareaguje zarudnutím, nedoporučuji dále používat přímo na tělo,
  • nepoužívejte éterické oleje na zvířata,
  • v případě těhotenství nebo vážného zdravotního stavu se ujistěte, že je pro vás olejíček vhodný.

Tak a teď hurá na oleje a jejich zázračné účinky!

Zdroj: Pixabay.com


DOMÁCNOST


1) Univerzální čistič - smíchejte 2 šálky vody se 2 čajovými lžičkami oleje tea-tree, naplňte do lahve s rozprašovačem a vznikne vám "všehočistič".

2) Praní - do pracího prášku bez vůně přidejte 3-5 kapek levandule nebo kadidla. Vaše prádlo provoní a budete mít jistotu, že kůže "nečichá" syntetické vůně.

3) Osvěžovač vzduchu - 1 lžičku esenciálního oleje smíchejte s 1 šálkem vody. Použijte lahvičku s rozprašovačem. Vůni si vyberte dle libosti, můžete měnit podle nálady. Zkuste však, zda olej nedělá skrvny na tkaninách, nábytku apod.

4) Stop plísni - do spreje s 2 šálky vody přidejte 2 lžičky tea-tree. Nastříkejte na problémová místa, neoplachujte. Další možností je smíchat 1/2 šálku destilovaného bílého octa s 10 kapkami oleje z levandule.

5) Pryč s moly - namočte vatový tampon několika kapkami pačuli a položte volně do skříně.

KRÁSA


6) Akné - potírejte postižená místa olejíčkem tea-tree.

7) Uklidňující koupel nohou - hoďte nožky do lavoru a kápněte 5-8 kapek máty peprné nebo rozmarýnu. Jestli chcete potlačit pocení a zápach, přidejte 2 kapky cypřiše.

8) Koupel - 5-10 kapek vůně dle vašeho výběru, např. pro hlubokou relaxaci zkuste 5 kapek levandule, 1 kapku římského heřmánku a 1 kapku neroli.

9) Boj s vypadáváním vlasů - do šamponu či kondicionéru přidejte pár kapek rozmarýnu.

Koupelová sůl - Mléko, med, heřmánek


ZDRAVÍ


10) Ucpaný nos - do misky s horkou vodou nalijte trošku mátového oleje a inhalujte. Vhodný je i eukalyptus.

11) Nespavost - na polštář stříkněte vodu smíchanou s pár kapkami levandule. Už při té představě se vám musí zavírat oči.

12) Bolest hlavy - smíchejte malé množství oleje z máty peprné s jojobovým olejem, namočte konečky prstů a masírujte si spánky. Pokud je pro vás máta moc silná, přidejte levanduli.

13) PMS - zřeďte růži či geránium s mandlovým/jojobovým olejem a aplikujte tuto směs na bolavá místa (záda, krk), nebo ji přidejte do teplé koupele.

14) Popáleniny - zde pomůže levandule, ovšem nejdříve zkuste kožní test, abyste se ujistili, že nejste citliví. Pokud jste se spálili na sluníčku, zkuste chladnou koupel s pár kapkami levandule.

15) Bolest zubů - než zajdete k zubaři, od bolesti vám pomůže směs 2 kapek hřebíčku a 1/4 lžičky olivového oleje. Namočte do ní vatový tampon a ten umístěte vedle bolavého zubu.


Pokud máte i Vy tipy na využití esenciálních olejů, sem s nimi :)


Zmíněné vůně najdete i v našem e-shopu ve formě svíček či koupelových solí.  

Žádné komentáře:

Okomentovat